Hoe ontstaan suikerdraden?

Lees hieronder meer over het ontstaan van suikerdraden in een suikerspinmachine. Wist jij dit al?

De Lekkernij Brouwerij - suikerspinmachine huren - blauwe suikerspin maken 2 - ontstaan van suikerdraden

Het ontstaan van suikerdraden

De suikerspinmachine bestaat uit een ronde bak, met in het midden een kleine centrifuge, waarin de suiker verhit kan worden. Een centrifuge is een apparaat dat heel snel kan ronddraaien.

De suiker, in kristalvorm, wordt in het midden van de machine gegoten en daarna elektrisch verhit, zodat de suiker smelt en uiteenvalt in glucose en fructose. Glucose en fructose zijn beiden een vorm van suiker, het zijn zelfs de bekendste vormen van suiker. De centrifuge met gesmolten suiker wordt vervolgens aan het draaien gebracht, waarbij door de centrifugale werking de suiker door kleine gaatjes naar buiten wordt geperst. De dunne slierten suiker, met een diameter van slechts 50 micrometer, koelen direct af in de lucht en krijgen hierdoor niet de tijd om te kristalliseren. Daardoor worden lange draden gevormd, die zich aan de buitenzijde van de bak verzamelen. De nog warme draden worden vervolgens verzameld door er met een houten stokje met een draaiende beweging langs te bewegen.

Na het vormen van de suikerspin wordt door de hygroscopische werking van suiker de lekkernij snel kleverig. Hygroscopisch doelt op de eigenschap van een materiaal om water (uit de lucht) aan te trekken. Hierdoor stijgt de vochtigheidsgraad en vervormt het volume. Het materiaal kan ook gaan klonteren, vervloeien of oplossen. Na ongeveer 60 seconden heb je een XXL suikerspin opgebouwd uit vele suikerdraden.

Waarom smelt een suikerspin in je mond? Als je hem in je mond stopt, worden de suikermoleculen vermengd met je speekselmoleculen, waardoor hij smelt. Een molecuul is een kleinste deeltje van een stof, die nog alle eigenschappen van die stof bevat.

Wil je de suikerspinmachine huren? Neem dan hier contact op.