Delfts blauwe tegeltjes

Maak zelf Delfts blauwe tegeltjes!

Passend bij de oerhollandse stroopwafelbakkerij kan je ook zelf aan de slag! Delfts blauwe tegeltjes zijn ontzettend leuk om te maken: elk tegeltje wordt heel anders en toch zullen ze bij elkaar mooi staan. Welke tekening je er ook opzet, doordat je bij elk tegeltje de blauwe kleur terug laat komen vormen ze vanzelf een Delfts blauw tegeltje.

Benodigdheden:

  • Zaag vierkantjes uit hout en verf deze wit (met een grondlak eronder)
  • Acrylverfstift (delfts blauw/donkerblauw)
  • Een rond voorwerp
  • Carbon papier en een potlood

*op mijn tafel zijn de vierkantjes 10 x 10 cm

Uitleg:

Stap 1: zorg ervoor dat de tegeltjes schoon, vetvrij en droog zijn.

Stap 2: als je het spannend vind om direct op de ‘echte’ tegel te tekenen, kan je ook eerst een ontwerp maken met potlood op een A4-tje. Teken een rondje met het ronde voorwerp en teken je ontwerp binnen de cirkel.

Stap 3: breng je ontwerp over op het tegeltje met behulp van carbon papier. Neem een stuk carbon papier evengroot als het tegeltje. Knip je onderwerp bij, evengroot als het vierkante tegeltje. Op deze manier krijg je je onderwerp exact in het midden van de tegel. Leg het carbon papier op het tegeltje en leg daarop je tekening. Trek vervolgens de tekening met potlood.

Tip: als je een kleurpotlood gebruikt zie je goed welk deel je al hebt overgetrokken en welk deel je nog moet.

Stap 4: trek de lijnen over met je blauwe stift. Hoe langzamer je werkt, hoe beter de verf uit de stift kan vloeien. Begin in het midden met tekenen en werk zo naar de buitenkant. Laat de verf drogen voordat je er met je hand overheen veegt. Als het toch mis gaat kan je met een nat keukendoekje de verf proberen weg te halen.

Stap 5: breng indien gewenst met een lichtblauwe stift accenten en schaduwen aan. Een paar kleine lijntjes zijn al voldoende.

Stap 6: versier de rand van de tegel met een vierkante omlijning en decoreer de hoeken.

Inspiratie: download de afbeeldingen hieronder en trek deze over. Op Google vind je nog veel meer voorbeelden!

Achtergrondinformatie

Delfts blauw is een type aardewerk dat uit de Zuid-Hollandse stad Delft komt. Het aardewerk is beschilderd met het kenmerkende blauw en wit. Dit was naar het voorbeeld van het Chinees porselein. Delfts blauw ontstond in de 16e eeuw als goedkope replica van het Chinees porselein. Tussen 1650 en 1750 kende het Delfts blauw haar hoogtepunt. Tegenwoordig is Delfts blauw nog steeds populair en staat bekend als “typisch Nederlands”. Er werden onder meer dieren, mensen, gebouwen, landschappen, Bijbelse en mythologische voorstellingen en spreuken uitgebeeld.

Met deze oudhollandse tegels (ook wel: witjes of tegeltableaus) worden de witgeglazuurde wandtegels bedoeld van ca. 13 bij 13 cm, die in de 17e eeuw veelvuldig in de Nederlandse interieurs werden verwerkt. De tegels met (blauwe) decoratie werden gebruikt als plint langs vloeren, als lambriseringen in gangen en trappenhuizen en als haardbekleding.

De oorsprong van deze tegels ligt in het Nabije Oosten. Rond 1600 ontstaan overal in Europa, ook in Nederland, bloeiende industrieën, die tegels produceren met een eigen stijl. De decoraties hebben vaak een thema. De tegels werden ook geëxporteerd, onder andere naar Lissabon en Istanboel.