De suikerspin

Wat is een suikerspin?

Een suikerspin is een zoetigheid die vaak geliefd is bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Het is gemaakt van suiker en door dit in een soort centrifuge (een draaimachine) samen te smelten wordt er een soort gesponnen suiker gemaakt, die je dan door middel van een draaibeweging op je stokje krijgt. Deze zoetigheid heet suikerspin, omdat het doet denken aan gesponnen garen. Het heeft ook met het Engelse woord: “to spin” te maken, omdat je het stokje ronddraait. De suikerspin is traditioneel verkrijgbaar in attractieparken, op braderieën en op kermissen.

Suikerspinnen worden niet in een fabriek gemaakt, je maakt ze gewoon zelf! Je maakt een suikerspin door suiker in een snel ronddraaiende kop te gieten. Daarin zitten een paar hele sterke verwarmingselementen, die de suiker dik en vloeibaar maken. Hierdoor loopt de suiker naar beneden in de kop, waar kleine openingen zijn gemaakt. Door deze gaatjes vormen zich lange strengen, die tegen de trommel tot stilstand komen en daar afkoelen. Door met een stokje boven het gat rond te draaien, krijg je een suikerspin. Voor meer informatie over de werking van de suikerspinmachine verwijs ik je naar deze blog.

De Lekkernij Brouwerij - suikerspinmachine huren - blauwe suikerspin 2

Van vroeger tot nu

Suiker in de vorm van dunne draden werd al gemaakt in de 15e eeuw, met name in Italië. Koks smolten de suiker en gebruikten vorken om er draden van te trekken en om er decoratieve vormen van te maken. In Engeland verschenen in de 18e en 19e eeuw recepten met decoraties gemaakt van gesponnen suiker. In 1899 kreeg John C. Wharton en William Morrison patent op een elektrische suikerspinmachine waarin gesmolten suiker dankzij middelpuntvliedende kracht draden vormde die door de snelle afkoeling vast werden. Een van de uitvinders, William Morrison, was tandarts! In 1906 kregen zij een patent op een verbeterde versie van de machine.

De Amerikaan Thomas Patton ontving in 1900 patent op zijn suikerspin als kermisattractie in het Ringling Brothers Circus en haar bereidingsproces. De suikerspin werd in de VS in 1904 op een wereldtentoonstelling heel populair en stond bekend als Fairy Floss. Tijdens het evenement werden er meer dan 68 000 doosjes met suikerspin verkocht! In andere Engelssprekende landen is het ook bekend als candy floss en cotton candy. Vroeger werd de suikerspin ook wel ‘eetbare watten’ genoemd. In Frankrijk heet de lekkernij: Barbe à Papa! De Amerikanen zijn zo gek op de suikerspin, dat ze er zelfs een officiële feestdag van hebben gemaakt. Elke 7 december in het Cotton Candy Day.

In Nederland verscheen de suikerspin op kermissen vanaf 1908.