De Stroopwafel

Wat is een stroopwafel?

De stroopwafel (oorspronkelijk: siroopwafel) is van oorsprong een Nederlandse wafel, die inmiddels wereldwijd gegeten wordt. Het product bestaat uit twee ronde deegwafelhelften met een ruitpatroon, waartussen zoete siroop is aangebracht. Oorspronkelijk hadden siroopwafels een diameter van ongeveer 10 centimeter, maar inmiddels zijn ze verkrijgbaar met diameters van 5 tot 25 centimeter.

De Lekkernij Brouwerij - stroopwafelijzer huren - stroopwafels zelfgemaakt

Van vroeger tot nu

De stroopwafel stond bekend als koek voor de armen, omdat hij werd gemaakt uit deegresten, oude snippers koek en stroop. De prijs was hierdoor erg laag. Ze werden ook wel de armenkoeken genoemd. Gouda staat wereldwijd bekend als echte stroopwafelstad. De geschiedenis van de Goudse stroopwafel gaat terug tot de negentiende eeuw toen bakker Kamphuisen de eerste stroopwafel bakte. De koek is ontstaan door middel van een experiment van restjes deeg en koekkruimels met stroop ertussen (in het jaar 1810). Sindsdien groeide het aantal stroopwafelbakkers in de stad. Sommigen beweren dat er destijds meer dan honderd stroopwafelbakkerijen in de stad huisden. Het bakken van stroopwafels was een ambacht wat men moest leren. De bakkers konden zo’n 200 stroopwafels per uur bakken!

Voor veel inwoners uit Gouda is de stad nog altijd het thuis van de stroopwafel. In 2013 verenigden Goudse stroopwafelbakkers zich en hebben zij de grootste stroopwafel ter wereld gebakken. Met een stroopwafel van 2,5 meter doorsnee vestigden ze een officieel wereldrecord. De koek bestond uit 40kg deeg en 20L stroop. De jaarlijkse stroopwafeldag (op 30 september) houdt de herinnering aan de rijke geschiedenis levend. Op die dag verzamelen de overgebleven bakkers zich op verse stroopwafels te bakken voor het publiek en wafels uit te delen aan kinderen.

Massaproductie – de stroopwafelfabriek

Ben je nieuwsgierig naar hoe stroopwafels in massa worden gemaakt? Kijk dan naar het onderstaande filmpje van Het Klokhuis:

Stroopwafel consumptie

Stroopwafels zijn enorm populair. Nederlanders eten gemiddeld zo’n twintig stroopwafels per jaar. Dit zijn in totaal meer dan 22 miljoen pakjes stroopwafels per jaar! In Nederland is de smaak enorm populair en is de smaak terug te vinden in veel verschillende producten (denk bijvoorbeeld aan stroopwafelijs).

Wereldwijde marktleider in stroopwafels is het internationale familiebedrijf Daelmans. De stroopwafels van Daelmans zijn verkrijgbaar in nagenoeg alle Nederlandse supermarkten. Daarnaast worden ze ook naar ruim dertig landen geëxporteerd!

Wil je zelf uitproberen hoe het is om stroopwafels te maken? Vraag een datum aan en ervaar zelf hoe lekker verse stroopwafels zijn! Kijk voor een beeld hoe je dag eruit gaat zien bij de foto’s.